Nils-Olovs Amerikaresa 1893

När man ser alla som bott i Vigge under årens lopp, så funderar man ibland var dom tog vägen. Det är inte många i Vigge som sålt ut sina hemman i Vigge men en som gjorde det var Nils Olov Larsson sedermera far till Karin Jonsson (f 1900) som var lärare på skolan i Vigge under många år (se skolkort).

Han hade ”Vigge 2” som ursprungligen bestod av halva Vigge by och skattade för 21 mål, den förste som jag känner till som ägare till Vigge:2 var Olof Olofsson född 1604 död 1693 Näset Vigge. Olof var en förfader till Nils-Olov.

Nils-Olov och hans syster övertog hemmanet efter sin far Lars Nilsson, men hans syster dog när hon bara var 21 år gammal. När han nu var ensam så ville han inte vara kvar som jordbrukare i Vigge och hans dröm var att fara till Amerika. Nils Olov hade då även gått på folkhögskolan i Stöde som den äldste eleven i den årskursen. Han köpte senare ett ställe i Sundsvall (Grunsunda) och träffade då en flicka som bodde vid gravkullarna i Högom.

Dom fick tre barn men Nils Olovs dröm om Amerika fanns kvar, så han beslutade sig för att åka till Amerika ensam för att se efter hur det gått för släktingar och vänner som redan hade åkt. Han köpte även ett stycke mark i New Mexico, den marken var han lurad på för när hans barn kom till Amerika, letade dom upp stället men det visade sig varit värdelös torr och ogästvänlig. Och då hade redan staten tagit tillbaka marken. När han återvänder till Sverige är hans fru gravid igen och vill inte fara, utan säger att han får åka själv vilket inte Nils Olov gjorde utan stannade i Sverige och köpte ett hemman i Skön och drev där jordbruk.
Han såg till att dom flesta av hans barn fick resa över Atlanten fyra stycken blev kvar i Sverige. Och dom fyra som åkte var Albin som var född 1889, han emigrerade 1908 , hans son Larry Larsson var med i de allierades landstigning i Normandie, han överlevde kriget och kom ända fram till Berlin.
Och 1911 åkte Sven som var född 1891. Sist 1917 åkte Gunnar född 1898 samt Otto född 1903, alltså bara fjorton år.

Se hela familjen år 1907

Nils -Olovs dröm om Amerika fanns hela tiden där så vid sjuttioårsåldern (1921) åkte han över till Amerika för att hälsa på sina barn, han blev kvar där i två år.

Detta är vad jag fått mej berättat av Lars Erik och Erik Larsson i Birsta och jag tycker det är en historia väl värd att minnas.
Dagboken från Amerikaresan 1893 är renskriven av David som var son till Nils Olov och en av dom som blev kvar i Sverige.

 

Här nedan kommer vi publicera dagboken. Vi har valt att dela upp den så att vi inte publicerar allting på en gång.


/Göran Säll/

 


Nils-Olovs dagboksanteckningar från Amerikaresan 1893:

 

1. Tågresan från Sundsvall till Göteborg den 12-15 mars

2. Resan från Göteborg till Liverpool den 16-22 mars

3. Resan över Atlanten den 23 mars - 1 april

4. Äntligen land den 2 april!

5. Tågresan den 3-5 april

6. Ankomsten till Minneapolis, dagarna mellan den 6-18 april

7. Resan till släktingar på landet (del 1) den 19-21 april

8. Resan till släktingar på landet (del 2) den 22-24 april

9. Isanti County runt den 4 juni

10. Söndagsskolefest och Minnehaha Falls den 24 och 29 juni

11. Fourth of July

12. Hemresan (Chicago och Niagara fallen) den 8-14 juli

13. Hemresan (ombord på Hekla) den 15-22 juli

14. Hemresan (tillbaka i Sverige) den 26-29 juli (nytt) Sista delen!