Den mystiska grottan på Sundbergsberget.

 

 

På Sunbergsberget strax söder Vigge finns en Grotta där det har bott någon under sommartid på fyrtiotalet och kanske ännu tidigare.

 

Det finns säkert massor med olika berättelser om vem det var och varför någon bosatte sig i en grotta mitt emellan byarna Vigge och Tjärnsjön, i egentlig mening är det ingen grotta utan en jättesten som ligger mot bergssidan.

 

Jenny Gradin berättar att det kom karlar som varit i skogen på Sundbergsberget till Tjärnsjön och berättade att dom hittat en grotta där någon bosatt sig, så Jenny och hennes make Helge begav sig till skogs för att leta reda på grottan, och efter en del letande hittades även grottan, där dom då inte kunde finna någon, men dom hittade burkar som visade sig var stulna på Gissjön.

Och då började det gå upp för folket i både Vigge och Tjärnsjön vem det var som på nätterna stal ur källarna, för det var ju naturligtvis så att man misstänkte varandra på byarna tidigare. Bl.a  berättade Jenny att Lars-Olov Larsson kommit till henne en morgon för att köpa mat för att någon tagit allt i källaren under natten, på den tiden fanns varken elspisar microungnar eller frysboxar så allt fanns i konserverad form i jordkällaren på gården, och eftersom dom sällan eller aldrig var låsta var det ju inte så svårt att komma åt innehållet.

 

Och Jenny berättade vidare att deras dotter Siv mötte en man när hon var på väg från Vigge (där Gradins då bodde) till Tjärnsjön, som då skulle hotat att skjuta henne om hon talade om att hon sett någon på skogen. Hon sprang naturligtvis hem med gråten i halsen, och Helge gav sig ut på skogen för att leta reda på denne man men hittade inte någon och det var kanske tur för man vet inte vad som hänt om Helge fått tag i den som hotade hans dotter.

 

Den som bodde där i grottan skulle varit ” Tjuv Jonke” , det finns en berättelse om att polisen sökt honom hemma, då hans bror skulle ha sagt ”han kommer hem till vintern” och det gjorde han,  så han bodde nog i skogen bara på sommaren.

 

Jag har även fått berättat för mej om en Norsk som skulle ha bott i grottan under kriget och varit någon slags flyktning eller desertör av något slag men inte kunnat få det bekräftat på något vis så vi får tro att det bara är en skröna…..eller……..

 

Det här är en av många berättelser som säkert finns om denna grotta, och att det kanske finns fler grottor runt Vigge är också möjligt.

 

Alfred Gradin skulle någon gång ha yttrat att om kriget kom, skulle han ta med sig alla Viggebor till en plats som han hittat någonstans i närheten av Vigge, förmodligen är de det så kallade Svarthålet som ligger längst upp på Sönnasjösberget efter Kempatjärnsbäcken, men det är ingen grotta för det finns inget tak utan det är tre branta sidor.

 

Är det någon som har flera berättelser om grottorna i Vigge så hör gärna av er till Viggesidan.

 

Klicka här för att läsa om en vandring till grottan!

 

/Göran Säll.