Lite om Vigge by

 

Vigge by ligger mitt i Stöde socken som i sin tur ligger Medelpad. Det är ca 15 km från Stöde kyrka till Vigge som är placerad ca 150 meter över havet, 100 meter högre än Stöde. Detta är visserligen inte speciellt unikt om man jämför med andra byar i närheten. Utan det som skiljer Vigge från andra byar är att det finns flera fasta fornlämningar som tyder på att det bott människor här sedan strax efter Kristi födelse.

Sedan början av 1500-talet (förmodligen även tidigare) fram tills mitten på 1700-talet fanns det endast två hemman i Vigge. Och i dessa bodde det två familjer som inte gifte ihop sig förrän år 1800, helt fantastiskt.

Läs mer om byn på denna sida.

Klicka för större bild på delar av Viggesidans redaktion.Göran och Andreas vid datorn...


Viggesidans redaktion

 

Andreas Wikström Key född 1976 är Viggesidans yngsta medarbetare. Jag bor i ett samhälle som heter Malmköping mitt i det vackra Södermanland. Min anknytning till byn är att jag har förfäder som bodde där för flera hundra år sedan (min farfars farfars farmor var född i Vidings). Något gjorde att jag fastnade för denna vackra lilla by, och sedan 2003 har jag ansvarat för hemsidan om Vigge. Min pappa kommer från Stöde där även familjen Wikström har bott i flera hundra år.

Jag arbetar Volvo i Eskilstuna där jag utvecklar den plattform (mjukvara och hårdvara) som används för att testa den mjukvara som finns i Volvos maskiner (hjullastare, dumpers, grävare osv).

Sedan den 25 september 2004 är jag gift med Carin.

 

Epost: Andreas Key

 

 

 

 


Göran Säll född1946, bosatt i en förort till Vigge kallad Sundsvall.

Sedan datorn kom in i mitt liv har jag försökt att sammanställa gamla berättelser till böcker och häften för att spridas till så många som möjligt. För historien upprepar sig inte, det som är glömt det är glömt……och alla historier är värda att lyssnas på. Jag fick kontakt med Andreas som erbjöd sig att göra en hemsida om Vigge bara det ordnades fram material. Jag har fått sjukpension, har tid och intresse - så vi satte igång.

Jag försöker att samla berättelser, foton och ”Minnen” från personer med anknytning till denna vackra och intressanta by - den by som min fru kom från.

 

 

 

 

 

 


Jag Ragnar Högbom född i Vigge 26 oktober 1925 som sjätte barnet i en syskonskara på tio stycken.

1947 gifte jag mig med Hervor Nordstrand som kom att bli en underbar hustru. Mina föräldrar voro Nils och Klara Högbom.
Min födelsebys historia har i alla tider intresserat mig och när Andreas Wikström kom och ville forska om byn ville jag bidraga med det jag kunde tillsammans med Göran Säll, vi tycker att vår bygds historia är mycket värdefull att bevara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kjell Svanberg född 1941 gift med grannjäntan Lilian Svensson. Efter nästan 40 år i Matfors bor vi nu äntligen i Grössjön Vigge.

Mitt intresse för Vigges historia började för cirka 15 år sedan. Jag började med släktforskning och såg att det var förvånandsvärt många människor som bott i denna by. Jag började fundera på var alla hade bott - och det funderar jag fortfarande över...

Många frågor har jag fått svar på genom Ragnar, men mer finns att reda ut vad gäller människor, bosättningar och platser i Vigge med omnejd.