Så var det då, del 1


Är man en 33:a som aldrig använt dator i sitt arbete, så har jag nog tyckt att det
har varit en onödig investering. Men tack vare min dotter Monica är jag nu inne i denna otroliga värld., där jag har kommit i kontakt med min barndoms hembygd i en
mycket trevlig och igenkännande och intressant sida.
Jag har väl inte så mycket kvar i Vigge, men jag har mina rötter där och vackrare plats på jorden finns inte. Jag vill börja med att presentera min mamma.

Det var Albert Svens Märta (Svensson) men senare Andersson. Hon födde i ”Västat” hos min morfar, Albert och Margareta Svensson, som jag hört henne berätta om sin barndom.
Säkert är många saker glömda men hon föddes 1908 i november månad. På den tiden var det vanligt att barnen föddes i hemmet och att man sedan fick åkta till prästen och tala om att ett barn hade fötts.
Min morfar åkte till Stöde och talade om att en dotter fötts den 17 november och som så skrevs in i kyrkoboken. Men hon var egentligen född den 19 november.
Hon blev sedermera storasyster till Sven, Ingeborg, Almer, Anny och Bertil. Som storasyster har hon berättat att hon fick ha stort ansvar. När hennes föräldrar var ute på slåtter var Ingeborg grinig och gnällig och Sven hade en gång hittat sin pappas brännvinsflaska och druckit ur den och sen tömt resten i hönsens vatten. Så när mamma o pappa kom hem, låg Sven och kräktes och luktade inte så gott bak i byxorna och tuppen satt på lagårdstaket och gol och var nästa medvetslös, och min mamma hade ansvaret och fick bannor.

Hon gick i Vigge skola och hade en lärarinna som hette Hildegard Svensson och som skall ha sagt att ”en vackrare elev hade hon aldrig haft” ”hennes ögon var som en skogstjärn, som man kunde drunkna i” (ingen av oss barn fick ärva dessa).
Efter skolan arbetade hon som piga i Lotjärn, hos Manne Vidmarks, där hon arbetade på vintrarna. På sommaren var hon hemma i Vigge, då det var mycket att göra med slåtter och jordbruk. Hon hade då träffat som jag tror, sitt livs stora kärlek, ifrån Norrhassel. Han åkte till Amerika, jag kan inte säga, men kanske år 1930. De brevväxlade och min mamma skulle då komma efter. Men annat blev det, då min mamma som då jobbade hos Manne Vidmarks, och min pappa som bodde hos Axel Viklund (Lotjärns-faster som var min farfars syster)
träffades. Resultatet blev jag.

Under tiden mamma jobbade i Manne Vidmarks hade hon 15 kr i månaden. På den lönen köpte hon en cykel, en kamera, tvättkanna o fat i porslin, en nåldyna med porslins-dockkropp.
Jag föddes hos morfars den 16 oktober 1933 och den kvällen hade min mamma tagit in korna och mjölkat. det var så fint väder att korna gick ute på skogen och klockan 22 föddes jag.

Sedan bodde vi i morfars tills pappa köpte ett torp i Vigge. När vi flyttade från morfars fick jag en vit kokalv med mig och som fick namnet Lilja och som blev vår första ko på torpet.

Den dagen var det säkert stor lycka.
Men vad blev det sedan?? Bara sjukdom och elände. Men det ska jag berätta om nästa gång.

 

/Margith

Margiths e-post